Öğrencinin keşfi biyonik el, bomba imhasında kullanılacak
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi (İKBU) tarafından üniversite ve lise öğrencileri arasında düzenlenen Aurum Öğrenci Yarışması'nda "Enformatik Bilimler ve Uygulamaları" kategorisinde birinci olan liseli öğrencilerin keşfi biyonik el ile uzaktan bomba imhası ve kritik ameliyatlar gerçekleştirilebilecek.

İKBU tarafından düzenlenen yarışmada öğrenciler "Enformatik Bilimler ve Uygulamaları", "Robot Teknolojileri" ve "Fütüristik Kentler" alanlarında hünerlerini sergilediler. Dereceye girenler de yapılan törenle ödüllerine kavuştu.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Uçan yarışmanın Türkiye çapında gerçekleştirildiğini belirterek, "En önemlisi de sanayiyle iş birliğini ve işverenlerin iş garantisi verdikleri bir proje oldu. Yarışmayı proje yarışması olsun diye yapmadık. Kemerburgaz Üniversitesi öğrencilerimizin iş bulacağını garanti edebileceği, patentli, faydalı modelleri alabileceği bir proje yarışması yaptık. Yine ortaklarımızdan Atak Madeni Yağlar'dan Ar-Ge merkezi kurulma kararı aldık. Hepsi bu proje yarışmasının bir bütünü." dedi.

Yarışmaya özellikle lise öğrencilerinden ciddi katılım oranı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Uçan yarışmanın liseliler ve üniversitelilerin kucaklaşma zemini olduğunu da belirtti. Yarışmada proje sayılarına ilişkin bilgi aktaran Prof. Dr. Osman Nuri Uçan şunları söyledi:

"125 mimarlık projesi geldi. Hepsini sergileme imkanımız yoktu. Çok sıkı bir incelemeden sonra 14 tanesine sergileme şansı tanıdık. Onları da eleyerek üç kişi seçtik. Robot yarışmalarında 14 tanesini yarışmaya uygun gördük. Enformasyonda da 19 başvuru oldu. Dört tanesini yarışmaya sunduk. Onun iki tanesi için patent kaydı teyidini aldık. Bu proje yarışmasında iki patent iki faydalı model var."

Çizgi izleyen kategorisi

Öte yandan yarışmada Çizgi İzleyen Robot kategorisinde birincilik ödülüne layık görülen İstanbul Gelişim Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi Umut Uz , "Çizgi izleyen kategorisinin yapmış olduğu robotları burada yarıştırdık. Üniversitelerin düzenlemiş olduğu yarışmalara katılarak eksiklerimizi görüyor, yeni insanlar tanıyor ve grup alışverişlerinde bulunarak kendimizi geliştirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Birincilik ödülü kazandı
Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi 9.sınıf öğrencisi Abdurrahman Ünal (16), ağabeyi Musa Sadık Ünal da Enformatik Bilimler kategorisinde birinci oldu. İnternet ortamında teletouch yani uzaktan dokunma yöntemiyle biyonik el geliştiren Ünal, " Bizim yapmış olduğumuz el robotu internet üzerinden kontrol edilebiliyor ve biz bunu tanımladığımız için dünyanın her yerinde hiçbir alete ihtiyaç duyulmadan kontrol edebiliyor. Biz bu projemizi yaparken uzaktan ameliyatlarda, uzay araştırmalarında özellikle günümüzde bomba imhalarında kullanmayı amaçladık" diye konuştu.

Yarışmada ayrıca Fütüristik Kentler dalında da ikinci olan Ayşenur Yüksel , "Yıldız Teknik Üniversitesinde okuyorum üçüncü sınıf öğrencisiyim. Mimarlık bölümünde okuyorum. Fütüristik Kentler yarışmasında lisans, yüksek lisans kategorisinde ikincilik ödülünü aldık. Biz, ' dünya nereye gidiyor?' tarzında bir çalışma yaptık. Dış dünyanın kayboluşu insanların birbirinden kopması bu bağlam üzerinde değerlendirme üzerinden konuştuk" dedi.

Devir Patent Tescil Ofisi.
#patenthaber #markatescili #patent #patenttescili #tasarımtescili #devirpatent
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent