Nokia Samsung patent anlaşması sayesinde para kazanmayı sürdürüyor
Nokia Samsung patent anlaşması sayesinde akıllı telefon mirasından para kazanmayı sürdürüyor

Nokia küresel telefon pazarından şu an için çekilmiş olsa da, yıllar boyunca devam eden Ar-Ge çalışmaları sonucunda elde edilen patentlerin lisans bedelleri sayesinde para kazanmayı sürdürüyor. Samsung ile arasındaki patent anlaşmazlığını çözdüğünü açıklayan Finli şirket, teknolojisini lisanslaması sayesinde milyonlarca avro parayı kasasına koyacak. Nokia’nın özel patent birimi Nokia Technologies, 2015 yılındaki lisans bedelleri için 1.02 milyar avro gelir elde edecek. Anlaşma, Nokia’ya 2016 ve 2018 arasındaki dönem için 1.3 milyar avro daha kazandıracak.

Ancak söz konusu anlaşma, yatırımcıları tatmin etmek için yeterli olmuyor. Nokia Samsung patent anlaşması ile Nokia patent biriminin geliri 578 milyon avrodan 800 milyon avroya çıksa da, analistler 900 milyon avroluk bir gelir öngörüsünde bulunmuştu. Anlaşmanın duyurulmasının ardından Nokia hisseleri yüzde 10 oranında değer kaybetti. İsveç bankası Nordea’dan bir analist tarafından Reuters’a yapılan açıklamada, genel beklentinin Nokia’nın patent portföyüyle Ericsson’dan daha fazla para kazanması yönünde olduğunu belirtti.

Ortaya çıkan sonucun beklentiyi desteklemediğini söyleyen analist, öngörülerin revize edileceğini sözlerine ekledi. Geride kalan 20 yıllık süreçte Ar-Ge çalışmaları için 50 milyar avrodan fazla para harcayan Nokia, bu süreçte 30 bine yakın patentin sahibi olmuştu.

Yaşanan gelişmelerin yatırımcıların Nokia’ya olan güveninin sarsılmasına yol açtığı söylenebilir. Finli şirket, son zamanlarda odak noktasını telekom ve ağ ekipmanlarına kaydırmış durumda. Cihaz birimini Microsoft’a satan Nokia, geçtiğimiz yıl Fransız telekom şirketi Alcatel-Lucent’i 15.6 milyar avro karşılığında satın almıştı. Yatırımcılar, iki şirketi birleştirme çalışmalarının Nokia’nın başına dert olmasından endişe ediyor. Patent anlaşmasıyla yatırımcılarını biraz olsun rahatlatan Nokia, LG ile olan patent problemini henüz çözebilmiş değil.

Devir Patent Tescil Ofisi.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent