Marka tüccarlarını bitirecek kanun
Sanayicisinden girişimci ve tasarımcısına kadar geniş bir kesim, bu ayın sonunda çıkması beklenen Türkiye’nin ilk sınai mülkiyet kanunu için gün sayıyor. Marka tacirliğinin önüne geçecek düzenleme ile tescil başvuruları artacak. Kanunla işçisinden üniversite hocasına Ar-Ge projelerinde katkısı olanlara da telif hakkı sağlanacak.

Artık kullanmadığı halde kimse 40-50 markaya elinde bulunduramayacak. 7 yıl boyunca kullanılmayan markaların iptalini düzenleyen ve taklit ürünlere ağır yaptırımlar getiren komisyonlardan geçen düzenleme Meclis Genel Kurulu'nda. Marka tüccarlığının önüne geçecek düzenlemeyle Türk Patent Enstitüsü'nün adı “Türk Patent ve Marka Kurumu” olarak değişiyor. 1995'te çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameyle idare edilen sektör; yeni düzenlemeyle ilk kez bir Sınai Mülkiyet Kanunu'na kavuşacak. Yeni kanunla tasarım ilan süreçlerinde süre 6 aydan 3 aya, marka ilan süreçlerinde ise 1 yıldan 4 aya inecek. Tescilden kaynaklanan gelir dağılımı da daha dengeli olacak.
TAKLİT ÜRÜNE AĞIR CEZA
Bu ayın sonuna kadar çıkması beklenen yeni kanun tasarı, ticari yaşamın sinai mülkiyet alanını güvence altına alan pek çok yeniliği de içeriyor. Söz konusu kanun ile otomotiv sektöründe eşdeğer parça üretiminin önü açılacak. Akredite olmak şartıyla yedek parça üreticileri, araç parçalarını üretip satabilecekler. Bu şekilde piyasadaki yedek parça fiyatlarının ucuzlaması da sağlanacak. Taklit ürünler ise cezasız kalmayacak. Taklit durumunda 1 yıldan 3 yıla kadar paraya çevrilemeyecek cezalar geliyor. Bu malların imha süreci de hızlanıyor.
TÜM KESİMLERE AR-GE TEŞVİKİ
Söz konusu kanun tasarısı sayesinde, yükseköğretim kurumlarında geliştirilecek buluşların sahibi de artık yükseköğretim kurumları olacak; fakat gelirler paylaşılacak. Elde edilen gelirin en az üçte biri, buluşu yapan öğretim elamanına, üçte biri teknokente, kalanı ise rektörlüğe verilecek. Fabrikalarda gerçekleşen buluş ve tasarımda işçinin katkısı varsa buluş ve tasarımdan elde edilen gelirden işçi de gelir elde edebilecek. Böylece hem öğretim elemanları hem de işçiler, Ar-Ge'ye teşvik edilecek.

Devir Patent Tescil Ofisi.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent