Marka İsmi Bulma
Marka ismi bulma , marka oluşturma;
Markalaşmanın ilk ve en önemli adımlarından birisi olan marka isimlerinin nasıl bulunacağı, nasıl oluşturulacağı temel kriterlerini özet halinde aşağıda bulabilirsiniz.

Marka yaratmada en önemli unsur marka ismi oluşturmaktadır. Marka ismi oluştururken en önemli kriterler şunlardır;
Marka ismi, Kısa,öz ve akılda kalıcı olmalıdır.
Marka ismi, ayırt edici özelliklere sahip olmalı.
Marka ismi, bir çok dile anlamları iyi araştırılmalıdır.
Marka ismi, uzun kurucu isimleri veya bileşenlerinden oluşan ibarelerden kaçınılmalıdır.
Marka ismi, iletişim süreci başlatan, göze ve kulağa hitap eden özellikleri olmalı.
Marka ismi, için seçilen kelimelerin anlamları her dile iyi araştırılmalı..Örneğin Rebook markası “ıncubus ” (mitolojide geceleri uyuyan kadınlarla cinsel ilişkiye giren bir ruh ismi)ibareli kadınlara yönelik çıkardığı marka anlamı nedeni ile hem piyasadan çekmiş hem de özür dilemiştir. Marka ismi, global Pazar ve piyasalar düşünülerek oluşturulmalıdır.
Marka ismi, bir çok ürün ve hizmette kullanılabilecek şekilde düşünülmemelidir.Her ürün ve hizmet için, o ürün ve hizmet ile özdeşleşecek ibareler seçilmelidir.
Marka ismi, hem ticari unvan hem de marka olarak kullanmanın sakıncalarını iyi düşünmek gerekir.Çünkü çıkarılabilecek yeni bir ürün veya imaj zedeleyecek herhangi bir ürünün imaj kaybı firmanızı zor durumda bırakabilir.
Marka ismi jenerik isimlerden oluşmamalıdır.
Marka ismi coğrafi isimler olmamalı
Marka ismi şahıs isimleri olmamalıdır.Çünkü aynı şahıs isimlerinin aynı veya farklı alanlarda faaliyetlerinin olması karıştırılmasına sebep olacaktır.
Marka araştırma yapılmalıdır.Marka ismi seçilirken en önemlisi marka tescil kriterlerine ve hukuki kriterler uygun olup olmadığının araştırılması gerektiğinden “marka tescil sorgulama ” sayfamızdan bizden destek alabilirsiniz.
Marka ismine yaptığınız yatırımlar, tanıtım ve reklamlar sayesinde marka bilinirliği sağlandığından yıllarca emek verdiğiniz markanızın zaman içinde başka ülkelere yapılacak ihracatlarda, marka imaj ve marka konumlandırmaya uygun, o ülke deki anlamı, ve diğer marka isim kriterlere uygun olmaması halinde yeni bir marka ismi oluşturmak zorunda kalırsınız.Örnek:KOTON markası Türkiye’ de tanınmış bir marka olmasına rağmen anlamı nedeni ile yurt dışında bir çok ülkede tescil kriterlerine uygun değildir.
En önemlisi seçilen marka ismi üretimi yapılacak veya yapılması planlanan ürün ve hizmetler kapsamında marka tescil başvurusu yapılarak koruma altına alınmalıdır.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent