Kendini soğutabilen biyopolimer ambalaj patent aldı
Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Selçuk Erdoğan'ın öğrencileriyle tasarladığı, "Kendini soğutabilen biyopolimer ambalaj" patent aldı.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Selçuk Erdoğan'ın öğrencileriyle tasarladığı, "Kendini soğutabilen biyopolimer ambalaj"ın Türk Patent Enstitüsü'nden (TPE) 3 yıllık incelemenin ardından patent aldığı bildirildi.

Kendini soğutabilen biyopolimer sistem, su, süt, meyve suyu benzeri içeceklerin konulduğu karton ambalaj ya da cam şişelerde kullanılabilecek. Şişenin herhangi bir yerine yerleştirilecek biyopolimer kit şişenin ya da karton ambalajın kapağıyla bağlantılı olarak çalışacak. Kapak açıldığında havayla temas eden biyopolimer, yaklaşık 15 saniyede şişenin dıştan soğumasını gerçekleştirecek.

Yrd. Doç. Dr. Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencileriyle ihtiyaçları görerek derslerde orijinal çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Kendini soğutabilen biyopolimer ambalajı, malzeme dersinde gıda mühendisliği öğrencileriyle yaptıklarını belirten Erdoğan, "Burada insanların her zaman her yerde soğutucu bulamayacağını düşünerek, bilhassa yazın sıcak halde olabilecek su, meyve suyu ya da bir süt şişesi olabilir, bunları anında derhal nasıl soğuturuz düşüncesiyle bu projeyi ürettik. Bunun çalışma prensibi çok basit. Bir içecek şişesi ya da karton ambalajını düşünün. Bunun içerisine biyopolimerle kaplanmış bir hazne koyuyoruz ve bu haznenin içerisinde, soğutmayı sağlayacak, ekzotermik yani dışarıya ısı atıp soğutacak, reaksiyon oluşturacak sistemi koyuyoruz içerisine basitçe. Bu bir haznedir. Şişenin içerisinde, yanında veya altında bulunabilir." diye konuştu.

Ertuğrul Selçuk Erdoğan, TPE'den 3 yıllık incelemenin ardından patent alan buluşun, içecek firmalarından üretim için teklif beklediğini sözlerine ekledi.

Devir Patent Tescil Ofisi.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent