İlginç buluş hikayeleri
PARA KASALARI DALTONLAR’IN ÇALMASI İÇİN YAPILMIŞTI
Keşif: Para kasası
Kaşif: Eugene Felt ve William S. Burroughs-USA
Yıl: 1887-1888
Öyküsü: Felt şöyle diyordu;”Muhasebecilerin ve katiplerin 4 sütun rakamlar yazmaları çok güç bir işti ve çok hata yapılıyordu.Bir makine yapmaya o zaman kara verdim.Şükran Günü’ne yaklaşıyorduk, tatilden yaralanarak tahtadan oluşan ilk modeli geliştirdim; bunun için markete gidip bir makarna kutusu almıştım; tuşlar için kebap şişleri , tuşları bağlamak için tel raptiyeler ve lastik bantlar kullanmıştım…”Felt modelini bir çakı kullanarak yapmıştı ve iş vereni olan Robert Tarrant’ı maddi destek için inandırdı. 1887’de adını Comptometer koyarak ortak oldular.Felt’in makinesini bir mühendisin oğlu olan Burrough daha kolay pazarlanır bir hale getirdi ve para kasasıyla birleştirdi.1885’te Toplama ve Listeleme Makinesi adı altında patent aldı, 50 adet makine yapmıştı.Kovboy filmlerindeki bar sahnelerinde ilk örnekleri görülen bu makineler, çok zor satılıyordu.Sonunda pes etti ve makineleri deposunun penceresinden denize attı.Ama on yıl sonra makine tüm dükkanlarda kullanılmaya başlanacaktı.

İNANILMAZ KADIN…
Keşif: Oto Kaloriferi
Kaşif: Augusta M. Rogers-USA
Yıl: Bilinmiyor
Öyküsü: Patenti alan New York, Brooklyn’li bu kadın, o yıllarda otoların içinde ateş yakılmasından korkuyordu.Arabanın motor ısısını içeriye vermeyi akıl etti.Aynı kadın, bujilerin çalışmasını geliştirdi ve katlanır bir tente kullanarak otolara giren sineklere karşı da bir koruyucu oluşturdu, o yıllarda otomobillerin yanlardan açık olduğunu unutmayın.Augusta tüm bunları 4 yıl içinde başarmıştı.

TEHLİKELİ TUVALET KAĞITLARI
Keşif: Tuvalet kağıdı
Kaşif: Joseph Gayetty-USA
Yıl: 1857
Öyküsü: Gayetty, Manila kenevirinden yapılmış bir kağıt tasarlamış adına “İşaretlenmiş temizlik kağıdı” demişti.Buluşu “Gayettiy’in sağlık kağıdı” adıyla piyasaya sürüldü.Tuvaletlerde kullanım için mükkemmeldi ama tıvaletlerdede inanılmaz yığınlar oluşturuyordu çünkü henüz sifon yoktu; ilk tuvalet kağıdı paketi 500 sayfalık kutular halindeydi yani rulo değildi ve kullananların bazılarının nazik yerlerinde sertliği yüzünden ciddi tahrişlere neden oluyordu.
GİZEMLİ KAŞİF…
Keşif: Ayakkabı bağı
Kaşif: Harvey Kennedy-İngiltere
Yıl: Bilinmiyor
Öyküsü: Kimse onu tanımıyor ama bilinen tek birşey var; buluşundan 2,5 milyon dolar kazandı ve ortadan yokoldu.

KAVANOZUN YERİNE TÜP BULAN DİŞÇİ…
Keşif: Diş macunu tüpü
Kaşif: Dr. Washington W. Sheffield-USA
Yıl:1892
Öyküsü: O zamana kadar , diş kremleri veya macunları porselen kaplar veya kavanozlar içinde satılıyordu; Dr. Sheffield, bu yöntemden rahatsız olan tek diş doktoru olsa gerek ki; yöntemin hijyenik olmadığını idda edip duruyordu.Birgün , bazı ithal yiyeceklerin açılır kapanır azı olan metal tüplerin içinde getirildiğini farketti.O anda diş macununu içine dolduracağı tüpü bulmuştu tek eklediği tüpün çok yumuşak bir metalden yapılmasıydı.Daha sonra Sheffield, daha bir çok ilacı tüplere doldurmaya devam etti.

ÖLDÜRÜCÜ PAMUKTAN YARA BANDINA…
Keşif: Yara bandı
Kaşif: Çok kişi
Yıl: 1830-1874
Öyküsü: 1830’da Philadelphia’daki bir tıp dergisinde Samuel Gross’un yapışkan bantlarından söz ediliyordu.1845’te Dr. Horece Day, yapışkan bantların patentini aldı ama bantların yapıştırıldığı yerlerden çıkarılmaları özel bir çözelti olmadan çok zor oluyor ya da bazı merhemlerin üzerine yapışmıyorlardı.1848’de Dr. John Maynard tüfek pamuğu kullanarak bantlar oluşturdu, önce deriyi sülfür-eteri ile boyyuyarak bantlıyordu.1874’de Robert Johnson, günümüzdeki yara bantlarını geliştirdi, 1886’a işini bırakarak …..ca ünlü Johnson&Johnson firmasını kurdu.
UYANAMAYAN ADAMA NELER BORÇLUYUZ?
Keşif: Çalar Saat
Kaşif: Levi Hutchins-USA
Yıl:1787
Öyküsü: Hutchins, 26 yaşında bir saat tamircisiydi; her sabah 04:00’te kalkıp işine gelmek zorundaydı ama çoğu zaman uyanamıyordu.İstediği saatte uyanmasını sağlayacak bir cihaz düşlüyordu, o dönemde insanları çoğu gün aydınlandığında uyanabiliyorlardı ama Hutchins’in yaşadığı New England’da sabah saat 04:00’de gün doğmuyordu.Rafa attığı bozuk saatlerin içinden birisini seçerek düşünmeye başladı; sonradan “Fikrim sesli bir alarm tasarlamaktı, ama çok güçtü; derken aklıma bir çan kullanmak geldi.29×14 boyutunda bir kutu yaptım; büyük bir bakır saatin içini oraya yerleştirerek bir çivi ve dişli kullandı.Akrep saat 04:00’e geldiğinde, çiviyi itiyor ve çivi çana vuruyordu ama vuruş tek bir vuruştu fakat çanın sesi öyle fazlaydıki, uyanıyordum…” diyecekti.Hutchins, 94 yılına kadar yaşadı ve icadının patentini almadı ve parayla hiç ilgilenmedi.Kafası daima vaktinde uyanmakla meşguldü.

LASTİK YERİNE CİKLET KİMİN AKLINA GELİRDİ Kİ?
Keşif: Ciklet
Kaşif: Thomas Adams-USA
Yıl: 1872
Öyküsü: Aslında yeni bir buluş değildi, Meksika kızılderilileri yüzyıllardır Chicle ağacının özsuyunu toplayıp çiğniyorlardı. Bir fotoğrafçı olan Adams, 1870’de bir topak Chicle’yi eline geçirdi; İki yıl boyunca lastiğin yerine kullanmak için çalışmalar yaptı; bir gün bir parça Chicle eline yağıştı, oradan da yanlışlıkla ağzına soktu ve çiğnemeye başladı, çok hoşlanmıştı. Adım adım ilerledi, 1890’da altı katlı bir fabrikası ve 250 işçisi vardı. Ciklet ABD’nin milli eğlencesi olmasının yanısıra tüm …..yı etkiledi ve öldüğü gün Adams’ın 4 oğlu inanılmaz bir mirasın kucağındaydılar.

BİR BOĞAZ AĞRISI NEDEN OLDU…
Keşif: Çengelli iğne
Kaşif: Walter Hunt-USA
Yıl:1825
Öyküsü: Hunt, 15 dolar haftalıkla çalışıyordu; bir gecede milyarder oldu.Boğazı ağrıyordu ve sarmak zorunda kalmıştı, dikkatini çeken ve şimdide kendi başına gelen bir sorun vardı.Toplu iğne ile boğazına sardığı sargı, ikide bir kayıp düşüyor veya uyurken batıyordu.Hunt, oturup düşündü, uzun bir iğne alıp ikiye büktü, sivri olmayan ucuna bir teneke tutturarak sivri ucunu içine soktu; olmuştu işte, çengelli iğne bulunmuştu.Buluşunu 400 dolara sattı, Hunt aslında bir dahiydi; makineli tüfeği, dikiş makinesi iğnesini, ataşı, buz kıracağını, uzun menzilli tüfekler için kapsüllü mermiyi ve gelişmiş bir dikiş makinesini icat etti.Kızına ilk dikiş atölyesini açtı; Hunt, yüzlerce fikre sahipti ama uyguladıklarının hiç birisine patant almadı fakat gereken parayıda kazandı.

KİBRİTTEN YANAN İNSANLAR…
Keşif: Kibrit Kutusu
Kaşif: Joshua Pusey-USA
Yıl:1892
Öyküsü: 1840’larda sürtünmeyle yanan kibritler vardı. Kibritin hızla zımpara kağıdına sürtülmesi sonucunda sülfür parlıyor ama hemen sönüyordu ama sert kumaştan yapılmış giysilerin ceplerinde taşınan kibrit çöpleri sürtünme sonucunda aniden parlıyorlar ve ciddi yanıklara neden oluyorlardı. Pusey, kibrit çöplerini kısaltarak, küçük kutulara koymayı akıl etti ve buluşunu Diamond Match Şirketi’ne sattı. Sonuçta, kısa zamanda 10 milyon kibrit kutusu satıldı.
TÜRKLER’İN HIZI…
Keşif:Pantolon önündeki yarık
Kaşif: Adı bilinmeyen bir Türk
Yıl: 1700’lerden önce
Öyküsü: Tarihçi Allen Edwards’a göre , bu buluşun öncüsü 18. ve 19. yüzyıllar arasında Türkler. Amaç, idrar etmeyi kolaylaştırmaktı ama aynı zamanda da hızlı cinsel ilişkiyi sağlıyordu. Eskiden pantolonların önünde açık bir yarıktan başka birşey yoktu düğme ve fermuar çok sonraki buluşlar.

Devir Patent Tescil Ofisi.

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent