Dördüncü sanayi devrimi: Yazılım
Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı Güneş, dördüncü sanayi devriminin yakıtının yazılım olduğunu söyledi.

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Doğan Ufuk Güneş, hedeflerinin 5 trilyon dolarlık yazılım pazarından 50 milyar dolarlık pay alabilmek olduğunu söyledi. Güneş, bunun Türkiye'nin bilgi-işlem teknolojilerinde bölgesel merkez olmasıyla sağlanabileceğine dikkati çekti.

AA'ya konuşan YASAD Başkanı Ufuk Güneş, "Vizyonumuz, Türkiye'yi önümüzdeki 10 yıl içinde bilgi-işlem teknolojilerinde bölgesel merkez yapmak. Bu teknolojilerde Türkiye'yi bölgesel merkez yaparsak ki yapabiliriz, dünya yazılım pazarı 5 trilyon dolardır. Bizim hedefimiz bundan minimum yüzde 1 pay almak. Bu 50 milyar dolar demek." diye konuştu.

"Dördüncü sanayi devrimi"
Güneş, dördüncü sanayi devriminin (Endüstri 4.0) geldiğini, bu yeni çağı yazılımcıların çok iyi anladığını ancak sanayici ve bankaların farkında olmadığını savundu.
Türkiye'nin bilgi çağını kaçırması halinde ülkenin yakalayabileceği başka bir treninin olmayacağını belirten Güneş, "Aksi durumda bizim çocuklarımız sadece ve sadece ilerlemiş ülkelerden gelen turistlere hizmetçilik yaparlar. Çok yazık olur." dedi.
Güneş, Türkiye'nin genç bir nüfusu olduğunu ve bunların da teknolojiye çok yatkın olduğunu belirterek, "Genç ve teknoloji kullanan nesli bir an evvel üretebilen seviyede yetiştirmemiz lazım. Hatta teknolojiye sahip olmamız lazım. Patent sahibi olmamız lazım. Panentli olduğumuz zaman her taraf sizin." diye konuştu.
Dördüncü sanayi devriminin yakıtının yazılım, ham maddesinin de insan olduğunu vurgulayan Güneş, "Eğer insan yoksa yazılımcılar diye bir şey olmaz. Nitelikli insan lazım." ifadelerini kullandı.
"Her yıl 70 bin personele ihtiyacımız var"
YASAD Başkanı Ufuk Güneş, 160 bin kişinin çalıştığı yazılım sektörünün yetişmiş personel sıkıntısı çektiğini anlattı. Her yıl 70 bin elemana ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Güneş, ancak üniversitelerden mezun olan kişi sayısının bile 10 bin olduğuna dikkati çekerek, bu insanların bir kısmının da sektörün aradığı kalitede olmadığını belirtti.

Devir Patent Tescil Ofisi.
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent