COĞRAFİ İŞARETLERE YOĞUN İLGİ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, AB nezdinde tescil edilen coğrafi işaretlerin Türkiye'nin uluslararası markalaşmasında büyük önem taşıdığını belirterek, "Mevcut durum itibarıyla 183 tescilli coğrafi işaretimiz bulunuyor, 201 başvurunun işlemleri ise devam ediyor" dedi.

Bakan Işık, Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) yapılan coğrafi işaret başvuruları ve tescil sonuçları hakkında açıklamalarda bulundu.

Coğrafi işaretlerin, yöresel ürünlerin geleneksel özellik ve kalitelerinin korunarak gelecek nesillere aktarılmasını sağladığına işaret eden Işık, aynı zamanda bölgelerine ve üreticilerine marka değeri ve dolayısıyla da ekonomik değer kazandırdığını söyledi.

Işık, Türkiye'de coğrafi işaretlerin korunması konusunda yapılan çalışmaların daha sistemli ve etkili yürütülmesi amacıyla Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, TPE koordinatörlüğünde hazırlanan Ulusal Coğrafi İşaret Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın temmuzda Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

"Bu yıl 21 yeni başvuru daha yapıldı"

Işık, mevcut durum itibarıyla 183 tescilli coğrafi işaretin bulunduğunu ve 201 başvurunun işlemlerinin ise devam ettiğini bildirdi. Bu yıl 21 yeni coğrafi işaret başvurusunun daha yapıldığına dikkati çeken Işık, ayrıca "Balıkesir Höşmerim Tatlısı", "Tokat Kebabı" ve "Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytin" için yapılan coğrafi işaret başvurularının da tescil edildiğini kaydetti.

"Antep Baklavası AB nezdinde koruma altında"

AB nezdinde tescil edilen coğrafi işaretlerin Türkiye'nin uluslararası markalaşmasında büyük önem taşıdığının altını çizen Işık, "Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası, AB nezdinde koruma altına alınmış olan coğrafi işaretimiz. Aydın İnciri, Afyon Sucuğu, Afyon Pastırması ve Malatya Kayısısı ise inceleme aşamasında bulunan coğrafi işaretlerimiz olarak yer alıyor" diye konuştu.

Tescilli ve başvuru aşamasındaki coğrafi işaretlere, 
www.devirpatent.com linkinden veya "http://www.tpe.gov.tr/TurkPatentEnstitusu/geographicalList/" ve "http://www.tpe.gov.tr/TurkPatentEnstitusu/geographicalRegisteredList/" linklerinden ulaşılabiliniyor.


Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent