Bilgisayarı kim buldu?
Bilgisayarı kim buldu?

BİLGİSAYAR DENİLİNCE, TARİHÇE İLK HESAP MAKİNESİNE KADAR ULAŞIYOR. ANCAK BİLİNEN ANLAMDA İLK BİLGİSAYAR, 1947 YILINDA BASINA TANITILAN ENIAC. BULUŞÇULARI İSE JOHN MAUCHLY VE PRESPER ECKERT.

Bilgisayarlar denilince aklımıza 20’nci yüzyıl geliyor. Ancak bu işin tarihçesine bakınca, süreç 1962’de Blaise Pascal ile birlikte başlıyor. Fransız matematikçi, fizikçi ve de teolog olan Pascal’ın geliştirdiği hesap makinesi bazı kaynaklara göre ilk bilgisayar olarak geçiyor. Hal böyle olunca bu işin ilk atası, abaküs ile sayı sayan Çinliler desek yeridir. Zaten bazı kaynaklar Pascal’ın abaküs’ten ilham aldığını yazıyor.

Pascal    abacus
Pascal’ın sadece toplama-çıkarma yapabilen hesap makinesini Alman bilim adamı Gottfreid Wilhelm von Leibniz, 1694 yılında geliştiriyor ve ilk dört işlemi yapan hesap makinesin ortaya çıkıyor. Yıl 1937’ye geldiğinde ABD’li Howard Hathaway Aiken, logaritma ve trigonometri çözebilen, daha uzun işlemler yapan bir hesap makinesi yapıyor.

Buraya kadar andığımız herkesin uzmanlık alanı hesap makinesi ama bütün bu çalışmalar bilgisayar fikrini besliyor ve sonuçta ortaya ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) çıkıyor.

SİPARİŞİ AMERİKAN ORDUSU VERDİ

ENIAC, günümüzde hala kullandığımız RAM’lı bilgisayarın atası. Kaynaklara göre 1941 yılında Amerika’nın 2’nci Dünya Savaşı’na katılmasıyla birlikte ordu, Pensilvanya Üniversitesi bünyesindeki Moore School of Electrial Engineering’e, uzun menzilli top ve füzelerdeki hesap hatalarını gidecek bir cihaz sipariş ediyor. Tabi ki gizli. Bilim adamları John Mauchly ve Presper Eckert de, 4 yıl çalışarak 500 bin dolar maliyetle ENIAC’ı geliştiriyor. Savaş Eylül 1945’te sona erdiği için bu makineye ihtiyaç kalmadığı belirtiliyor ve ENIAC, 1947 yılında basına tanıtılıyor. O yıllarda başka yerlerde başka çalışmalar da yürütüldüğü biliniyor ama ENIAC, tarihe geçiyor.


Bilgisayarların atası ENIAC “Dev Beyin’ olarak adlandırılması sanırız, 167 metrekarelik bir alanı kaplamasından kaynaklıyor. Bu dev cihaz, önce bilimsel araştırmalarda sonra da endüstriyel olarak kullanılıyor. 1955 yılına kadar hizmet veriyor. Bugün parçaları Amerikan Ulusal Müzesi’nde sergilenen ENIAC, daha az maliyetle çalışan EDVAC adlı bilgisayarın gelişmesiyle tarih oluyor. EDVAC’ı geliştirenler de ENOAC’ın mucitleri John Mauchly ve Presper Eckert’in başında olduğu ekip. Sonra John von Neumann’ın geliştirdiği ORDVAC adlı bilgisayar geliştiriliyor. Sonra başkaları…


Yazıyı buraya kadar okumuş bazı arkadaşların, “İyi ama ilk bilgisayar IBM’e ait değil miydi” soracaklarını tahmin ediyoruz. Küçük bir hatırlatma; IBM’in 1981 yılında devrim niteliğindeki hamlesi, ilk kişisel bilgisayarı yani personal computer’i (PC) piyasaya sürmesiydi. Akıllarda ilk olarak kalması ise son derece normal. IBM 5150 piyasaya çıkarken 5 yılda 250 bin adetlik satış hedefleniyordu, bir yılda ulaşılan rakam ise tam 1 milyon adet oldu. IBM 5150’nin babası olarak kabul edilen kişi ise William C. Lowe.

Devir Patent Tescil Ofisi..
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent