Ailece robot üretiyorlar
Merdin ailesi, 2013'te TÜBİTAK'ın genç girişimci desteği ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü kampüsü içindeki Teknopark'ta kurdukları şirkette robot üretiyor. 
 
Murat Merdin, Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra kurduğu şirkette ilk patentini, geliştirdiği alüminyum radyatör ile aldı. Isıtma verimini ve dayanıklılığı artıran bu radyatörün ardından planladığı diğer projeleri hayata geçirmek için işe koyulan Merdin'e, Celal Bayar Üniversitesi Elektrik Elektronik bölümünden mezun olan kardeşi Oğuz Deniz Merdin de katıldı.
 
 
Emekli olan baba Kadir Merdin, anne Esin Merdin ve çeşitli alanlardan mezun olan kuzenlerin de katılımıyla adeta aile içi bir bilişim kadrosu oluşturulmuş oldu.
 
 
4 yılda 10 patent
 
Her aile üyesinin bilgi ve yeteneğini sergilemesiyle yazılım, mekanik ve elektrik-elektroniği entegre eden sistemler geliştiren Merdin kardeşler, 4 yılda toplam 10 patent aldı.

Merdin kardeşlerin kurduğu şirket, "senkron kontrollü hidrolik pozisyonlama sistemi" ile Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü'nün yürüttüğü parçacık deneyi için çıkılan ihaleye de başvurdu. Tamamen yerli tasarımla geliştireceği sistemle ihaleye kabul edilen tek Türk firması olan kardeşler ihaleyi kazanamasa da, CERN'in tedarikçisi olarak kabul edildi. 

"Ailemizin robotu: Cerberus"
 
Merdin ailesi son olarak vidalama ve dişli eşleştirme sistemlerini robotik sistemlere entegre ederek Cerberus adını verdikleri bir robot üretti. Cerberus, bir çamaşır makinesi fabrikasında kullanılmaya başlandı bile. 
 
Şirketin kurucusu ve genel müdürlüğünü yapan Murat Merdin, amaçlarının rakip konumdaki İtalyan robotlarını geride bırakmak olduğunu söylüyor. Kendi robotlarının daha küçük boyutlu, hafif ve verimli çalıştığını ifade eden Merdin, sistemin yakın vadede dünyadaki tüm fabrikalara yayılacağına inanıyor. Merdin ailece çalışmanın nasıl bir duygu olduğunu şöyle anlatıyor: 
 
"Bize, 'bu kadar zamanda bu kadar proje nasıl oldu' diye soruyorlar. Biz çok çalışıyoruz. Haftanın 7 günü buradayız. 4-5 projeyi aynı anda yürütüyoruz. Kardeşim ve kuzenlerimin yanı sıra annem ve babam bize destek oluyor. Tam bir aile ortamımız var. Dışarıdan gelen insanlar da bu aile ortamına dahil olacak şekilde özenle seçiliyor."

Anne ve babanın gururu
 
Emekli olduktan sonra şirkete dahil olan Anne Esin Merdin ve baba Murat Merdin geliştirdikleri projelere aile olarak imza atmaktan mutlu.
 
Anne Merdin, günlerinin sabah kahvaltısında iş konuşarak başladığını, gün boyu proje konuştuktan sonra iş sohbetinin evde de yatana kadar devam ettiğini anlatıyor. Bu durumdan hem hoşnut, hem de biraz şikayetçi:
 
"Bu bazen iyi bazen kötü oluyor. Bazen anne olarak şikayet ediyorum. Farklı bir şey konuşalım diyorum. Ama çocuklarım çok büyük işler yapıyor. Biz konuştukça yeni ve farklı şeyler ortaya çıkıyor. Yolda giderken gördüğümüz bir aksaklıktan dahi proje fikri geliştirir hale geldik." 
 
Baba Murat Merdin ise meslek hayatında edindiği tecrübeleri oğullarına aktardığını, onların da bunu teknolojiyle birleştirdiğini anlatarak, "Bu çok büyük bir keyif. Yönetici olarak çalıştığım zamanlarda hayal edip gerçekleştiremediğim bir çok şeyi oğullarım kendi geliştirdikleri teknolojilerle başarıyor. Bu baba olarak çok gurur verici" diyor.

Devir Patent Tescil Ofisi.
#patenthaber #markatescili #patent #patenttescili #tasarımtescili #devirpatent
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent